A.D.: 24 Listopad 2017    |    Dziś świętego (-ej): Flora, Jan, Roman

Patriota.pl

Prawda zawsze zwycięża, bowiem zawsze to, co zwycięża jest prawdą.
Gabriel Laub

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Błąd
  • Nieudane wczytanie danych z kanału informacyjnego.
  • Nieudane wczytanie danych z kanału informacyjnego.

Istenért, hazáért, czyli Polsko-Węgierski Koncert Patriotyczny na Ursynowie

Drukuj PDF

Tags: Muzyka | Oi! RAC - Tożsamość

Było, nie minęło – krótka relacja, zdjęcia i klipy z koncertu Karpatii, Zjednoczonego Ursynowa i – tu niespodzianka – Irydiona!

Zapraszamy w dniu dzisiejszym, tj. 6 listopada, o godz. 19.00, Multikino, Ursynów, Al. KEN 60; wstęp wolny), na pierwszy taki koncert z udziałem dwóch zespołów z Polski i Węgier, które z powodzeniem krzewią patriotyzm w swoich krajach.

Kárpátia – węgierski zespół muzyczny grający folk rock, założony w 2003 roku.

Teksty zespołu koncentrują się na historii Węgier, szczególnie tej najnowszej. W wielu utworach przebija sentyment do ziem etnicznie węgierskich oderwanych na mocy Traktatu w Trianon oraz nostalgia za utraconą świetnością Królestwa Węgierskiego, a także nawiązanie do czasów irredenty Miklósa Horthyego.

Skład:
Attila Bankó: perkusja
Tamás Bíró: wokal, gitara
Levente Csiszér: wokal, gitara
Gábor Galántai: instrumenty klawiszowe
János Petrás: gitara basowa, śpiew

Dyskografia:
Hol vagytok, székelyek? (2003)
Így volt! Így lesz! (2003)
Tűzzel, vassal (2004)
Hősi énekek (2005)
Piros, fehér, zöld (2006)


Istenért, hazáért (2007)
Idők szava (2008)
Szebb jövőt! (2008)
Utolsó percig (2010)
Bujdosók (2011)
Justice for Hungary (2011)

 

Zjednoczony Ursynów – polski zespół muzyczny grający rap patriotyczny, założony w 2003 roku.

Prekursorzy Polskiego Rapu Patriotycznego. Zespół od kilku lat angażuje się w inicjatywy narodowe, takie jak Marsz Niepodległości. Muzyka Zjednoczonego Ursynowa łączy w swoim przekazie wątki z pieśni patriotycznych i narodowych, np. z Roty, z utworami w klimacie raperskim. W tekstach jest zatem wiele wątków patriotycznych i odwołań do historii Polski.

Zespół znany jest też z angażowania się w pomoc dla domów dziecka i samotnych matek, a także kombatantów AK żyjących w ubóstwie na byłych kresach wschodnich RP. Członkowie zespołu są organizatorami wykładów pod patronatem Związku Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych. Znana jest również ich działalność w sprawie godnego upamiętnienia osób pochowanych na Cmentarzu Powstańców Warszawy na warszawskiej Woli.

Skład:
Grzegorz "Sobiepan" Federowicz: wokal,teksty
Jarosław "Jarus" Olszewski: produkcja muzyczna,machine
Wacław "Waco" Gołdanowski: realizacja muzyczna,wokal
Maciek "Emace" Żukowski: wokal
Paweł "Kotzi " Kocun: wokal
DJ DTL: adaptery

 

Dyskografia:
Królestwo Polskie. Epizod I (2010)

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama


stat4u